De revolutie van de mobiele telefoon

Begin jaren negentig werd de mobiele telefoon in Nederland geïntroduceerd. 25 Jaar geleden zijn er pas de eerste, meest simpele draagbare telefoontjes op de markt gekomen. Mobiel verwijst naar draadloos: overal en waar u maar wilt, kunt u bellen. De allereerste mobiele telefoon kwam van Motorola: DynaTAC 8000X. Nu zouden we dat een koelkast noemen, maar 30/35 jaar geleden was dit de belangrijkste stap in de revolutie van de mobiele telefoon!

 

Weg degelijke Nokia, hallo Smartphone!

De huidige generatie jeugd is zo goed als opgegroeid met alleen maar smartphones. Maar waar komt de smartphone vandaan en hoe kan deze ontwikkeling toch zo ontzettend snel zijn gegaan? In 1997 werd de eerste smartphone door het merk Ericsson uitgebracht. Deze lijkt echter verre van op de huidige smartphones die wij kennen. De smartphone onderscheidt zich van de mobiele telefoon door de uitgebreidere computermogelijkheden die het biedt. De smartphone onderscheidt zich ten opzichte van de mobiele telefoon doordat het op internet kan, een gps-ontvanger heeft en kan synchroniseren met agenda en e-mail.

Nu klinkt alles heel logisch en normaal voor de meesten, maar feitelijk is het een ontzettend grote ontwikkeling die zoveel positieve als negatieve punten met zich mee heeft gebracht.

 

Sinds een jaar of 10 is er sterke concurrentie in de smartphonemarkt. Toch is en blijft Apple de marktleider, op de hielen gevolgd door Samsung. Nokia was begin deze eeuw erg populair, maar inmiddels heeft die ontzettend veel marktaandeel verloren. Zij hebben de gat in de markt met de smartphone te laat gezien, waardoor ze teveel achterstand op hebben gebouwd. Maar over één ding is iedereen het eens: Nokia zijn de degelijkste telefoons die er bestaan, ze zijn niet kapot te krijgen!

 

Voordelen en nadelen van Smartphones

De ontwikkeling in de mobiele telefonie is natuurlijk geweldig. Er zijn zoveel meer mogelijkheden bijgekomen dan ooit tevoren. Echter zijn er steeds meer mensen die erop terug komen. Nu komen langzaam aan de nadelen van smartphones naar voren, maar we kunnen ook echt niet meer zonder. De jeugd weet niet anders en zit dag in dag uit op zijn smartphone. Die generatie wordt vanzelfsprekend vele malen minder sociaal, kan minder goed met niets doen omgaan en zal totaal geen rust meer ervaren. Uit onderzoek blijkt dat

er in de afgelopen 2 jaar een verdubbeling heeft plaatsgevonden van het aantal depressies onder jongeren van 12-18 jaar! Ze geven aan geen rust te ervaren, continue het perfecte plaatje op social media te zien krijgen waar ze zelf niet aan kunnen voldoen en heel onzeker worden over hun eigen doen en laten.

Natuurlijk worden er ook veel voordelen van de smartphone ervaren, anders zou het gebruik hiervan de afgelopen jaren niet zo extreem gestegen zijn. Iedereen is overal en altijd bereikbaar, er worden veel meer en sneller sociale contacten met vrienden en familie onderhouden, de grenzen worden veel kleiner en het is een leuke bezigheid voor veel jeugd.

 

Luister naar jezelf

Iedereen ervaart het gebruik van een mobiele telefoon of smartphone anders, er is geen goed of fout. Het belangrijkste is dat u kijkt naar uw eigen gevoel en verstand. Wilt u elk uur, elke minuut van de dag online zijn? Prima. Wilt u terug naar het gevoel van vroeger, waardoor u alleen voor een belletje bereikbaar bent? Ook prima! Luister naar jezelf.

 

TRENDS

gallery/phone-1440683_640